Kunsten å si «unnskyld»

Alle gjør feil. Det er fullstendig mennsklig. Uansett hvor mange forholdsregler man tar, hvor godt man sjekker, hvor godt man har forberdt seg – man kan fremdeles ta feil. Selv oppvarming i badekar gjorde ikke snøbadet over direkte behagelig og det ble ikke gjentatt.

At noen gjør en feil av og til gjør ikke at jeg stoler mindre på dem. Snarere, tvert i mot – mennesker som lærer av de feilene de gjør, har mindre sjanse til å gjøre alvorlige feil siden. Det er måten man håndterer feil på, som er avgjørende. Hvis man innrømmer feilen, beklager, ser hva som kunne vært gjort anderledes, og går videre, har man som regel vokst på det. Jeg stoler mer på den som sier: «jeg var en dust, men skal ordne på det» enn den som sier «va’kke min feil!».

Mennesker som ikke kan innrømme at de gjør feil skremmer meg. Det er de skråsikre, de som har rett fordi DE har rett, for det har de alltid hatt, og det er de som er så livredde for å miste anseelse at de ikke tør innrømme feil, be om unnskyldning eller innrømme at de ikke vet. Uansett er de farlige. Det ser ut som om de ikke forstår at fallhøyden er mye lavere for dem som tør være ydmyke, og det er også så mye, mye lettere å reise seg igjen.

Og hvor vil jeg med dette? Slike folk møter man i alle yrkesgrupper, men for oss som pasienter er det vel oftest i forbindelse med legestanden at vi møter denne typen arroganse. Ikke dermed sagt at alle leger er slik!

Derfor er det interessant å lese denne artikkelen – om at legestudenter i Umeå lærer å si unnskyld. De lærer ikke bare å si ordet, for -som vi alle  vet – det er ikke ordet som teller – det er meningen som formidles.

Det er synd det bare er i Umeå dette skjer – dett burde, strengt tatt, være pensum i barneskolen!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s