Mange små underskrifter kan gjøre noe stort

All Trials

«Hvis jeg slår mynt og kron, og lar være å telle alle de gangene jeg slår mynt, kan jeg få det til å se ut som om jeg slår kron hele tiden» skriver den engelske legen Ben Goldberg.

Ben Goldberg er skribent, og skriver en spalte i engeske the Guardian. Spalten heter «Bad Science» og der tar han for seg dårlig medisinsk forskning o piller den fra hverandre. Alternativbransjen med sine udokumenterte påstander får også gjennomgå.

En av Ben Goldbergs kjepphester er at all forskning på legemidler skal publiseres, både den som gir positive resultater og det som gir negative resultater. Bare på den måten kan man få full oversikt over hvor affektivt et medikament egentlig er, og hvor stor risikoen for bivirkninger er. I dag er situasjonen som i eksemplet over – der legemiddelprodusenter gjemmer unna rapporter med resultater som ikke stemmer med det de ønsker å vise.  Ben Goldberg har skrevet en interessant bok om saken, den heter Bad Pharma

Ben Goldberg er ikke alene om å mene at dette er en viktig sak – Mangne Nylenna har skrevet en kronikk i Dagens Medisin om det samme temaet. .

For oss med ME er dette svært relevant – et godt eksempel er studien PACE trials i England for noen år tilbake. Den skulle se på virkningen av bl.a. kognitiv terapi og gradert trening, og den konkluderer med at CBT og GET ga bedring. Kritikken har imidlertid vært skarp – her kan dere se hva engelske Invest in ME sier om saken.  Forsøk på å få se rå data fra undersøkelsen, slik at andre kan få se på det, har ikke ført frem.

I mellomtiden står resultatene der, og pasienter blir utsatt for behandling av velmenende behandlere som støtter seg på ufullstendige data. Det er ikke bra.

Derfor er jeg glad for at Ben Goldberg er en av initiativtagerne bak en stor underskriftskampanje – Alltrials. Gå til siden og les det som står der – og underskriv!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s