Våken? Helst ikke.

Jeg har sovet godt i natt.

Det finnes ingen ting som er så deilig som å sove dypt og våkne utvilt. Hoppe ut av sengen, glad og fornøyet, og klar for en ny dag.

Det er den naturligste ting i verden, og skulle være en selvfølge – ikke sant?

Slett ikke sant.

ME pasienter er plaget av problemer med å sovne, mange oppvåkninger og av at de våkner like trøtte som da de la seg – om ikke trøttere. Hoppe ut av sengen er utelukket, det blir mer å kreke seg ut på kjøkkenet, helle noe koffeinholdig i koppen, krabbe tilbake til sengen der man i fred og ro slurper i seg kaffen mens kroppen  og hodet gradvis overbeviser hverandre om at en ny dag har begynt.

En del av mitt faste morgenrituale er å lese nettaviser med PCen balansert på dynen. Jeg starter forsiktig, med de mer tabloide, arbeider meg opp til Aftenposten når jeg blir mer våken, og slutter med BBCs nyheter når jeg omsider klarer å konsentrere meg. I dag leste jeg denne artikkelen om søvn – og jeg tenkte jeg ville bringe den videre.

Artikkelen viser til forskning der man har sett på hvordan kroppen fungerer nå man får for lite søvn. Og, selvsagt – man føler seg uopplagt. Men det er mer – døgnrytmen blir forstyrret, evnen til å reagere på stress av forskjellig slag blir forstyrret, immunsystemet fungerer ikke som det skal. Over 200 forskjellige gener er berørt av søvnmønsteret vårt. Det er også andre forskere som har sett på sammenhengen mellom søvn og helse – i dette tilfellet hvordan vi oppfatter smerte. Studien viste at personer som ikke fikk sove uforstyrret, men ble vekket mange ganger gjennom natten – de fikk lavere smerteterskel.

Så det er ikke bare det at man blir trett av lite søvn – det påvirker immunsystemet og smerteoppfattelsen også – blant annet.  Da begynner jeg å tenke på de årene ungene var små, og jeg sjelden sov mer enn fem timer hver natt, og aldri uavbrutt. Hva gjør det med oss over tid? Og hva gjør det med oss ME pasienter at vi sover dårlig, våkner ofte, og aldri føler oss uthvilt?

Søvnproblemer er et av symptomene som nevnes i ICC-krteriene. Forskning på ME og søvn viser at søvnrytmen er forstyrret, og man har vanskeligere for å nå de virkelig dype stadiene av søvnen.

Så hva skal man gjøre for å få sove?

Nettet er fullt av råd om søvnhygiene , hva slags pute man bør bruke, og hva slags madrass, og man kan få kjøpt alle slags hjelpemidler, f.eks søvmaskiner , og på Youtube kan man finne musikk som skal få oss til å slappe av.

Virker det? Aner ikke.

Det eneste jeg vet er at hvis man ligger der og VIL sove, så nytter det ikke. Man må snike seg opp på søvnen sidelengs , slappe av og tenke på noe annet.

Jeg klarere det best når jeg ikke har  vondt. Mesteparten av mine «vondter» kommer fra stive muskler som blir for lite brukt. Rolig tøying rett før jeg legger meg hjelper mye, og har blitt et fast ritual om kvelden. Jeg konsentrerer meg om pust og å slappe av i den muskelen jeg tøyer – og det er så godt å kjenne når stivheten slipper litt. Jeg slapper bedre av etterpå, og slipper å våkne stiv som en stokk i de små timer.

For meg virker det også som LDN også hjelper mot smertene, slik at jeg sover bedre. I tillegg  tar jeg litt Ibux og Paracet før jeg legger meg – da sover jeg lenger i ett strekk. Jeg har også hjelp av melatonin, men jeg vet om andre ME-pasienter som har opplevd at det enten ikke virker, eller det gir dem hodepine. I en studie der man har sett på litteraturen på melatonin,  viser at melatonin er effektivt i behandlingen av en rekke sykdommer – men sier at det trengs mer forskning før man kan si om det er en effektiv behandling for ME.

Jeg har tre puter, i forskjellig størrelse og fasthet, slik at jeg kan bytte hvis nakken blir stiv. Dyne og pledd slik at jeg kan regulere hvor varm eller kald jeg vil være i løpet av natten. Sovemaske er et must, mens øreproppene ligger i nattbordskuffen for de tilfellene jeg trenger totalt ro.

Personlig holder jeg meg unna sovemedisiner. For mange år siden fikk jeg dem i en stresset periode, og jeg ble skremt over båd hvor vanedannende og avhengighetsskapende de var. Etter en uke, gikk resten av pillene i do.

Så håper jeg bare alle sover godt i natt, og skulle dere drømme – da kan denne videoen om hva drømmer egentlig er være morosm å se etterpå.

Reklamer

Én tanke på “Våken? Helst ikke.”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s