Duften av nybakt brød

brod

Det er få ting som gir meg en så god følelse som et pr nybakte brød på kjøkkenbenken.

Huset er fylt med godlukt, og tennene løper i vann ved tanken på varme, litt smuldrete brødskiver med meierismør som smelter og geitost som synker bløtt, sensuelt og halvsmeltet ned.

Min mormor advarte og sa at man fikk vondt i magen av å spise for ferskt brød. Jeg har siden lest at nyere forskning viser at det er sant – men ikke fordi brødet er skadeligere som ferskt – men det er så godt at man lett spiser for mye. Nybakt brød er godt, og lukten er enda bedre. Jeg bodde i England en periode – der var det en del supermarkeder som hadde eget bakeri, og pumpet lukten fra bakeriet ut på parkeringsplassen og ved inngangen, Bakeriet var selvsagt helt innerst i forretningen… og sultne kunder handler som kjent mer…

Jeg vet at mange med ME sier at de ikke tåler hvete – men heldigvis gjelder det ikke meg. For mye fint mel, derimot, er ikke godt for magen min. Når jeg baker, kan jeg bestemme grovheten selv, og jeg kan slenge oppi  hvetekim og rugmel, både fint og grovt, solsikkekjerner, linfrø, havregryn og annet snadder. Jeg tror brødet mitt er ganske sunt. Og skal man tro denne artikkelen, er skorpen det sunneste.

Det tar tid å lage brød – deigen skal heve to ganger, bakes ut, og heves igjen før de går i ovnen – det tar tre timer fra start til slutt – men det er ikke så mye jobb, egentlig. Mellom hver arbeidsoppgave har jeg en halvtime til å slappe av – og er det noe jeg har nok av, er det tid!

Men det er ikke bare det – brød er en form for hverdagsmagi. Man starter med mel, vann og gjær (og så litt salt og olje og solsikkefrø og sånt) og plutselig har man noe som er nesten levende – en deig som må koses og degges litt med, før den slås hardt ned, eltes og knas og settes i ovnen. Jeg lurer ofte på hvem som først fant på å bake med gjær? Jeg tror kanskje det begynte med et uhell (sikkert samme type uhell som ga oss blåskimmelost) der noe «egentlig» var blitt dårlig, men man kaster jo ikke mat… og så viste det seg at den «dårlige» maten faktisk var bedre enn den «gode». Visstnok brukte man hevet brød i det gamle Egypt. Gjæret øl og gjærbakst har visst mye med hverandre å gjøre.

Når jeg baker, føler jeg meg beslektet med en lang rekke formødre, som brettet opp ermene over bakstetrauet etter at de hadde fyrt opp i bakerovnen. Brød er tradisjon, men jeg priser meg lykkelig for at jeg har varmluftskomfyr, oppvaskmaskin og kjøkkenmaskin som gjør den tunge delen av jobben for meg. Da blir det ikke så mye jobb, egentlig, å fylle huset med godlukt en gang i blant.

(Og jeg tenker at en av de viktigste faktorene i kvinnefrigjøringen var mekaniseringen av husarbeidet!)

2 tanker om “Duften av nybakt brød”

  1. Hei. Ville bare takke for dine bloggeinnlegg om POTS, pulsklokke og sykkeltest. De har vært til stor nytte for meg 🙂 Du må gjerne skrive mer om pulsklokkebruken din 😉 Jeg har brukt pulsklokke i noen uker nå og har virkelig fått meg noen POTS-overraskelser!
    Stå på videre!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s