Si din mening om Nav!

ME-foreningen har laget en stor og gjennomarbeidet spørreundersøkelse om ME-pasienters erfaringer med Nav. Det er viktig at så mange som mulig fyller den ut. Her er lenken:

https://www.surveymonkey.com/s/ME-foreningen-ME-pasienterogNav

Undersøkelsen er også omtalt på foreningens nettside. Går det an å gi stafettpinnen videre til andre ME-bloggere, slik at så mange som mulig får vite om dette viktige tiltaket?

Vi er heldige her i Norge. Vi har et sikkerhetsnett som skal fange oss opp når ting går galt – hvis vi mister jobben, hvis vi blir syke, eller om vi havner i andre former for økonomisk uføre. Vi betaler alle inn til disse ordningene i form av skattepenger, og skal kunne hente ut tjenester når vi har behov for det.

From each according to his ability, to each according to his need.

Louis Blanc, 1839

Hvis alle mennesker var glad i hverandre, dønn ærlige og levde etter kardemommeloven, ville vi ikke trenge lover og regler. Dessverre er det ikke slik, og det er alltid noen som tenker: «Her kan jeg få noe for ingenting!» og andre som tenker at fordi NOEN er slik, er alle slik. Det blir nødvendig med regler som skal forhindre snylting – i dette tilfellet på Nav-systemet, og det blir behov for mennesker til å håndheve reglene.

Det vil alltid være en utfordring: Hvordan lager man regler som sørger for at alle som trenger trygdeytelser får det de trenger, samtidig som ingen får lov til å snylte? Er reglene for strenge, vil det være neon som faller utenfor. Er de for «snille», ender skattebetalerne opp med å betale for mennesker som utnytter systemet. Hvor skal man legge lista?

ME-pasienter opplever ofte vrangsiden av Nav-systemet. Det finnes ingen tester som sier at vi virkelig er syke. Vi ser friske ut. Vi kan mobilisere krefter når vi møter saksbehandler og virker oppegående, selv om vi dagen etter ligger som slakt i sengen. I tillegg strides legene om tilstanden vår. Saksbehandlerne i Nav er ikke helsepersonell – de er nødt til å støtte seg til den informasjonen de får. Dette kan få fæle utslag, der svært syke mennesker må slåss for ytelser de skulle fått uten spørsmål, eller de presses ut i arbeidsutprøving som bidrar til å gjøre dem sykere. Det siste er forresten ikke bare tilfellet for ME-syke. Fysioterapeuten min fortalte meg om mennesker med muskel- og skjelettplager som blir utprøvd i arbeid med tunge løft, eller med repetetive bevegelser – og som blir dårligere i månedsvis etterpå.

Samtidig er det saksbehandlere som har stor kunnskap om sykdommen, og som har empati og forståelse for pasientene, og som bidrar til en trygg og god hverdag for sine klienter. Nav-systemet er en fantastisk ordning når det fungerer som det skal.

Vi klager ofte på Nav her i sosiale media, og jeg har lest en mengde skrekkhistorier. «Nå må Nav skjerpe seg!» står det. Men det blir som med været – alle klager, men ingen gjør noe med det.

Det er ikke så rart – det er ikke lett for en enslig, spinkel stemme å bli hørt.

Skal man bli tatt på alvor, må man kunne dokumentere det man sier. Det holder ikke med: «Veldig mange ME-pasienter sier at…» Hvor mange er «veldig mange», og er de representative for hele gruppen?

ME-foreningen har jobbet i 6 måneder med å lage en spørreundersøkelse som kartlegger hva som skjer når ME-pasienter kommer i kontakt med Nav. Dette er en unik sjanse til å si hva vi har opplevd – og til at hver enkelt lille stemme kan bli et stort kor som Nav – og departementet bak – må lytte til. Man står virkelig sterkere sammen, og jo flere man er, jo sterkere er man. Derfor er det viktig at alle med ME som har vært i kontakt med Nav fyller ut skjemaet. Vi skal bli et stort, sterkt kor!

Kansje fører det til og med til forandring – ikke bare for oss, men også andre pasientgrupper?

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s