Med hjerte for ME-saken

P1070118

ME-foreningen selger hjerter for ME-saken i nettbutikken sin.

Hver eneste krone ME-foreningen får inn på disse hjertene går til foreningen – hjertene er mitt bidrag til ME-saken.

Hjertene er laget for hånd, og det er ikke to som er helt like. Jeg lager ofte 4 eller fem som ligner, eller går i samme fargeskala, men helt like blir de aldri. I ukene fremover mot jul vil det bli lagt ut nye hjerter hele tiden, så følg med. Hvis det ikke er noe du liker der i dag, er det kanskje noe i morgen 🙂

Hjertene er laget i et plastmateriale – «polymerleire» – som i Norge selges under navnene Cernit, Fimo eller Premo. Modellermassen kommer i alle regnbuens farger, og man kan blande farger og lage mønster på mange forskjellige måter. Man kan lage alt mulig av massen, og her i Norge er nok materialet mest kjent som leketøy for barn, eller av dukkemakere. I mange andre land er polymerleiren i stor grad brukt som smykkemateriale, og det er utrolig hva som blir laget.

Bloggen Polymer Clay daily har en utrolig mengde bilder, og jeg kan sitte i timevis og bla. Selv samler jeg det jeg liker på Pinterest, og er jeg for dårlig til å lage noe selv, kan jeg alltids titte på det andre har laget.

Det er moro å leke med dette materialet, og det er absolutt en ME-vennlig hobby. Leirener rimelig og drøy, man kan legge det fra seg hvis man blir trett, og komme tilbake senere, man trenger veldig lite dyrt verktøy, og leiren kan herdes i en vanlig stekeovn.

Det er også morsomt å lage disse hjertene for en god sak!

Mønstrene på hjertene kommer frem som en følge av hvordan leiren blandes og brettes. Jeg tenkte jeg skulle forklare noen av de vanligste teknikkene:

Mokume Gane er egentlig en japansk metallteknikk. Tynne plater av forskjellige metaller ble lagt lagvis, og bunken ble bøyd, hamret og filt ned til man fikk et tre-lignende mønster i overflaten.
Teknikken kan tilpasses til polymerleire, og det er bare fantasien som setter grenser for hva slags mønster man kan lage.

P1070163 P1050814 P1130060

Millefiori er egentlig en veneziansk glassteknikk. Tynne staver av glass settes/smeltes sammen til et bilde, og staven «reduseres» så den blir lang og tynn, og bildet blir lite. Så kan flere slike komplekse staver settes sammen til nye bilder, osv. Også denne teknikken kan tilpasses polymerleire.

P1050793 P1050838 P1050789

Etterligninger av alle slags materialer er ganske vanlig, fordi det er så lett å blande farger.

P1070123 P1070154

Selvsagt går det an å kombinere teknikker, og det er bare fantasien (og dyktigheten!) som setter grenser for hva man kan gjøre. I bildet på toppen er det både brukt millefiori og mokume gane.

 

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s