Taima og tilrettelagt

P1130736

Jeg syns jeg har blitt flink til å reise med ME.

Jeg har koffert med fire hjul som bare er å dytte, jeg har støykansellerende høretelefoner. Jeg har lært meg – sånn noenlunde – når det er lite folk på flyplassene, og minst stress (jeg er jo ikke bundet av arbeidstid og ferier, og kan godt reise ut på søndag og tilbake på lørdag). Jeg bestiller hotell med grei adkomst til flyplass, og kort vei til offentlig transport og jeg bestiller parkering på flyplassen her i Norge, slik at stress og mas blir så lite som mulig. Jeg har minimal håndbagasje, og medisiner, tannbørste og rent undertøy i håndbagasjen. Kindle, nettbrett, telefon og høretelefoner lades rett før jeg drar. Med andre ord, alt er «taima og tilrettelagt» som Egon Olsen i Olsenbanden pleide å si.

Så også da jeg skulle en tur til Berlin forleden. Mannen min skulle male kjøkkenet, og siden jeg ikke tåler løsemidlene, måtte jeg rømme huset – og da kan man likegodt rømme til et interessant sted. Berlin er kun en kort flytur unna, og det er mye å se og mange kafeer der man kan hvile seg.

Det ble bare en liten hake i «taimingen og tilretteleggingen» denne gangen – jeg måtte fly via Stockholm på veien ned – men det var jo med SAS, og god tid mellom, så hva kunne gå galt?

De som har sett Olsenbandenfilmene vet at det ALLTID er noe som kan gå galt.

Første overraskelse kom på Gardermoen, der det viste seg at SAS nå er den typen flyselskap som tar ekstra betalt for bagasje. Litt irritert, og litt fattigere, men uten andre viderverdigheter, kom jeg meg til Stockholm.

Det først man gjør når man har transfer er jo å sjekke monitoren, og der sto det at jeg skulle til gate 10 og ta buss til gate 64. Litt rart at det ikke var samme terminal, men… Men er det slik, så er det slik. Jeg dobbeltsjekket – jada, Berlin, riktig tidspunkt. Da er det bare å ta buss, da.

Det var langt mellom terminalene, men  etter mye snirkling og flere andre stopp kom vi til gate 64. Det var jo litt pussig at det er et annet flyselskap som fløy til Berlin, men flyselskapene samarbeider jo ofte… så jeg satt meg ned og ventet, og ventet litt lenger siden flyet var forsinket…

«Du skal ikke med dette flyet» sier mannen i gaten da jeg forsøker å gå om bord. Du skal med SAS. Det er ikke denne terminalen.»

«HÆ?»

Det går an å planlegge for det meste, men ikke at et stakkars ME-hode leser feil på boardinkortet, og tror at boardingtiden er avgangstiden, og har så uflaks at det går et fly med et annet flyselskap til Berlin samtidig som man gikk om bord i mitt.

Damen på bussen mellom terminalene så rimelig rart på meg da jeg tok bussen tilbake til SASs terminal (jeg var vel heller ikke helt rolig og fattet), og da jeg kom dit hadde mitt fly selvsagt gått.

«Jeg kan ikke hjelpe deg,» sa damen på SAS transferdesk. «Ikke vårt problem at du ikke klarer å lese boardingkortet. Du får bare hente ut bagasjen din og gå til SAS billettskranke og se hva de sier.» Det tok en halvtime i kø og tre kvarter venting før kofferten min kom ut. Ikke noe sted å sitte, annet en et kaldt gulv. Trøtt, svimmel, sulten, fortvilet.

«Jeg kan route deg via Munchen med Lufthansa for 5500 kroner… ellers kan ikke jeg hjelpe deg. Ikke mitt problem.» sa damen i SAS billettskranke, trakk på skuldrene og sendte meg tilbake til den terminalen der jeg hadde forsøkt å komme på feil fly. «Det er noe som heter Air Berlin, de har kanskje noe… men du må forte deg. Det er ti minutter å gå, og ikke så lenge til siste fly.» Jeg beinet av gårde.

«Vi har en billett for 7000 kroner…» sa damen i air Berlins skranke. «Vi kan ikke hjelpe deg med noe annet. Ikke vårt problem at du roter. Men du kan kanskje finne noe billigere på nett?»

Nett? Være på flyplassen, i bilettskranken, og bestille billetter på nett? Nå rant tårene, og jeg var så sliten at jeg knapt kunne stå på beina. Bestille på nett – jadda – Skyscanner, Berlin, Air Berlin – billett til 2000 kroner, halleluja, kredittkort registrert… dypt pust… og der kom eposten med biletten. OK, ro deg ned, dette går bra…

Og DER kom en epost til:

«Sehr geehrter Fluggast,
vielen Dank für Ihre Buchung. Diese befindet sich derzeit auf einem nicht bestätigten Status. Bitte begeben Sie sich rechtzeitig vor Abflug mit Ihrem Ausweis und der zur Zahlung verwendeten Zahlkarte zum airberlin Flughafenschalter zum Abgleich, damit Ihre Buchung freigegeben werden kann.»

Hva! Ikke bekreftet? Hvordan bekrefter jeg? Det er en time til flyet…!!!

Informasjonsskranken var nærmest, og jeg nærmest svimte av mot disken, nå gråt jeg skikkelige hulk – og ventet bare å høre at her var det ikke hjelp å få…

Men det var det.

Damen ga meg først et glass vann, så tok meg med til skranken til Air Berlin, og fikk dem til å ring opp og bekrefte billetten min. Hun tok meg med forbi køen for innsjekk, loste meg gjennom sikkerhetskontrollen så jeg slapp å stå i kø der også, loste meg til gaten, hentet en flaske vann og noe mat til meg, og ga meg en stor klem før hun gikk tilbake.

Og jeg rakk flyet og  kom meg til Berlin, og hadde en strålende ferie.

Moralen er:

Aldri undervurder hva et ME-hode kan stelle i stand.

Det finnes gode mennesker her i verden.

Reklamer

Én tanke på “Taima og tilrettelagt”

  1. Det er lov for personer som har helseproblemer, ikke bare rullestolbrukere, å be om assistansetjeneste på flyplassen om man har vansker med å komme til gate alene. Det er krav om å bestille det på forhånd for å være garantert assistanse, men de prøver å hjelpe også dem som ikke har forhåndsbestilt. Jeg har litt dårlig erfaring med assistansetjenesten på den ene flyplassen i Berlin (kun reist en gang der), men på Gardermoen, Arlanda og Kastrup er de i alle fall proffe. Å bli kjørt i rullestol eller på liten elektrisk bil (som på Kastrup) gjør deg jo synlig, men det er verd det for å slippe å komme til gate oppkavet og til bestemmelsesstedet utslitt.

    I Berlin er det ganske lett å komme rundt med rullestol for den som trenger det til avlastning, og det finnes firmaer som leier ut rullestoler for noen dager til turister med levering direkte på hotellet.

    Du er tøff som reiser alene!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s